Actualitat

10/10/2024

Opinió a social.cat: El voluntariat com a motor d’innovació en el tercer sector social

Mònica Buliart coordinadora voluntariat acollida i esperança al portal social.cat

El diari social.cat ha publicat el 10 de’octubre de 2024 l’article d’opinió de l’Mònica Buliart, coordinadora de voluntariat d’Acollida i Esperança en qual exposa com és el model de voluntariat de la fundació, com es desenvolupa i quin impacte té:

A la Fundació Acollida i Esperança, sempre hem cregut en el poder del treball en xarxa. Tot i no ser una entitat gran, ens hem sabut adaptar als canvis i aprofitar les col·laboracions per oferir un servei integral a les persones que atenem. El nostre enfocament no es basa només en els recursos propis, sinó en la capacitat d’escoltar i aprendre de les entitats amb les quals treballem.

Adaptar-nos i aprendre en el nostre ADN del voluntariat

Quan col·laborem amb altres entitats, no només acollim persones voluntàries, sinó que integrem el seu coneixement i experiència per millorar el nostre servei. Això és especialment rellevant en els convenis amb les principals universitats catalanes que ens permeten comptar amb estudiants de diferents disciplines.

Aquest model d’Aprenentatge i Servei (APS) no només ens aporta una nova visió, sinó que també permet a l’alumnat tenir una experiència de primera mà en un entorn real, enriquint-lo tant professionalment com personalment.

El voluntariat jove: una inversió de futur

El voluntariat jove que rebem gràcies als convenis educatius i al programa europeu Erasmus+ ens ofereix un suport important. Tot i que les seves estades són limitades en el temps, la seva aportació és significativa, tant per a la fundació com per a les persones que atenem.

Aquest tipus de voluntariat és clau per sensibilitzar la societat sobre les realitats que sovint queden invisibilitzades. Al mateix temps, ens ajuden a mantenir una dinàmica de renovació constant, aportant noves idees i perspectives que enriqueixen la nostra feina.

Treballar en xarxa: més que una necessitat, una filosofia

El treball en xarxa és, en definitiva, el que ens permet avançar. Les col·laboracions amb altres entitats ens han permès ampliar l’impacte del nostre projecte. Un exemple d’això és la col·laboració amb Sedibac o Psicoxarxa, que ens permeten oferir serveis especialitzats que no podríem brindar pel nostre compte. Aquestes aliances entre entitats ens ajuden a oferir una atenció més completa i adaptada a les necessitats de cada persona.

Mirant cap al futur

El nostre objectiu és seguir creixent, sempre obertes a noves propostes i col·laboracions. El nostre futur passa per continuar potenciant aquest model de treball en xarxa. Sabem que una de les claus està en la capacitat d’adaptar-nos, d’aprendre i d’integrar el know-how de les entitats amb les quals treballem.

Estem convençudes que, treballant juntespodem oferir oportunitats a aquelles persones que més ho necessiten.

El voluntariat a Acollida i Esperança no és només una manera de col·laborar, sinó una forma d’enriquir-nos mútuament i d’aportar valor tant a la societat com a les persones que en formen part. Si vols saber més sobre el nostre model de voluntariat i conèixer de primera mà altres persones voluntàries, el pròxim dissabte 19 d’octubre obrim les portes de la casa d’acollida Can Banús a Badalona per celebrar la Trobada anual de Voluntariat d’Acollida i Esperança. T’esperem!