Actualitat

29/07/2024

Un habitatge digne pel Mourad gràcies a l’acord entre la Fundació Mambré i la Fundació Acollida i Esperança 

La Fundació Acollida i Esperança i la Fundació Mambré arriben novament a un acord i li ofereixen al Mourad un pis social a Barcelona després d’haver estat dos anys al pis d’inclusió d’Itaca

Habitatge digne per a tothom  

L’accés a una llar digne és un pas transcendental per a la reinserció laboral i social d’una persona que es troba en situació de sensellarisme 

La Fundació Mambré gestiona habitatge per a persones en situació d’exclusió social i sensellarisme oferint serveis de lloguer social a través de les entitats i institucions socials que les acompanyen en el seu procés d’inclusió social i integral.  

Aquesta tasca social la duen a terme treballant en xarxa i amb l’objectiu de consolidar recursos i esforços per tal d’aconseguir una acció social més efectiva i solucions d’alt impacte com esmenten a la seva web: “El treball en xarxa amb altres entitats socials és la clau per acompanyar a les persones de manera integral i cada entitat amb la seva expertesa. Mambré hi aportem l’habitatge que és la clau i base de la seguretat per tal de poder recuperar-se i fer un projecte de vida. Ens agrada pensar que ajudem a teixir històries de vida.” – ens comparteix la Maira Costa, directora de la Fundació Mambré.

L’any 2023 van gestionar 400 habitatges a Catalunya i van atendre 1.200 persones excloses socialment.

Acollida i Esperança ja compte amb quatre pisos del parc d’habitatge de la Fundació Mambré 

Des de fa cinc anys ambdues entitats sense ànim de lucre han col·laborat de forma conjunta. Concretament, amb la suma del pis de lloguer del Mourad, ja són quatre els pisos que hi viuen persones que han sigut ateses per la nostra fundació. 

Firma de l’acord entre ambdues fundacions representades per l’Elena (responsable del programa d’emancipació social d’Acollida i Esperança) i la Maira (directora de la Fundació Mambré) 

“Enfortir aquest tipus de lligams entre entitats, que treballem per fer front a l’exclusió social i l’habitatge digne, fa que persones com el Mourad, el Gari, la Blanca… tinguin una nova oportunitat i puguin construir un nou futur dignament.” ens comparteix l’Elena López, responsable del programa d’emancipació social.  

El Mourad aconsegueix un pis digne on viure després de dos anys a Itaca 

En Mourad, d’origen argelià, va arribar l’any 2022 al pis Itaca amb una situació de vulnerabilitat i precarietat complexa. Tot i això, ell ha fet tot el possible per tirar endavant, junt amb l’ajuda i acompanyament socioeducatiu que se li ha ofert des d’Acollida i Esperança. 

En Mourad recollint les seves pertinences de la seva habitació del pis d’Itaca 

Després de molt de temps treballant en el sector de l’hoteleria i turisme, i vivint al nostre pis d’inclusió del barri Gòtic de Barcelona, va iniciar un procés de cerca d’habitatge, però es va trobar amb una realitat complicada i amb molts obstacles: preu inassolibles, problemes burocràtics i, ras i clar, impediments per accedir a un habitatge per xenofòbia i racisme.  

La Laura Alonso, educadora social i referent del Mourad a Itaca, manifesta que: ”Ha sigut un procés de molt desgast de quasi mig any, en el que tant per via telefònica com presencial, hem intentat contactar amb moltes immobiliàries i particulars de Barcelona i voltants de la ciutat. Ens hem trobat que o no ens contestaven a la petició de conèixer el pis o ens feien cas omís. Durant tot el procés he vist com el Mourad començava amb moltes ganes i molt optimisme, però a poc a poc he vist com s’anava desanimant i no hi veia sortida. A més, per ell, la necessitat de dependre de mi com a tutora en aquests tràmits li ha resultat incòmode i s’ha sentit massa dependent.” 

Sobre el racisme en el lloguer d’un habitatge, afegeix: “Ens hem trobat amb moltes situacions que quan jo donava el meu nom, la resposta era molt diferent. Per tant, en aquest procés de cerca de pis he viscut en la meva pròpia pell com és de diferent ser procedent d’un altre continent, tenir un nom de fora i com se’t tanquen les portes per aquest motiu. Ni es permet d’una oportunitat de conèixerlo en persona.” 

Entrega de claus al pis d’Itaca entre el Xavier (responsable cartera d’habitatges de Mambré) i l’Amanda (educadora social d’Itaca) 

Finalment, la Laura agraeix la tasca feta per ambdues fundacions: “Gràcies a Mambré i a Acollida i Esperança per posar-se a treballar conjuntament i trobar un final feliç d’aquest procés tan llarg i dur. Com a tutora del Mourad, vull agrair la implicació de la meva companya Amanda i d’altres membres de la fundació per apostar pel Mourad i donar-nos l’oportunitat que pugui ser independent i pugui tenir un futur millor per ell i per la seva família que vol rebre al seu nou pis.” 

Moltes gràcies Fundació Mambré, és un gran pas pel Mourad i una gran oportunitat per a la seva reinserció social. Esperem continuar teixint xarxa amb vosaltres i millorar la vida de moltes més persones que atenem a la Fundació Acollida i Esperança