Actualitat

26/06/2018

“Promoure el voluntariat és també promoure la sensibilització de l’entorn.” Mònica Buliart, nova coordinadora de Voluntariat

La Mònica Buliart es va incorporar a la Fundació Acollida i Esperança a l’abril com a coordinadora de Voluntariat, una figura que és nova a l’entitat. La nostra organització s’ha caracteritzat des dels seus orígens per tenir un grup actiu de voluntaris. L’objectiu amb la incorporació de la Mònica és potenciar aquest voluntariat i l’acompanyament a les persones ateses. Ens ho explica en aquesta entrevista.

 

Quin tipus de col·laboracions realitzen els voluntaris a la Fundació Acollida i Esperança?

A la Fundació comptem actualment amb 29 voluntaris que col·laboren en els diferents programes realitzant tasques com acompanyaments mèdics, ajuda en el serveis de cuina, jardineria… També acompanyament en sortides el cap de setmana o en l’espai del vespre – sopar, dormir- compartint temps lliure i establint relacions que ajuden a generar un bon ambient.

Alguns voluntaris realitzen tasques relacionades amb la seva expertesa professional i complementen la feina de l’equip de l’entitat amb assessorament fiscal, programació…

La darrera incorporació ha estat per exemple una voluntària que reforça l’ajut ofert en l’aula d’informàtica dins del servei de suport en la recerca de feina del programa Làbora a Ciutat Vella.

És important saber que a l’origen de l’entitat trobem un grup de voluntaris compromesos.

“Els voluntaris aporten una possibilitat de relació amb les persones ateses diferent de l’establerta amb l’equip professional i, alhora, valors com l’altruisme, el compromís, l’amistat i l’acompanyament”.

 

Quines necessitats més immediates hi ha ara a la Fundació en relació al voluntariat?

Ara mateix estem analitzant aquestes necessitats amb els professionals de la Fundació. La idea és que el voluntari pugui fer una col·laboració que li permeti ampliar la mirada, que complementi  la tasca de l’equip i que ens ajudi a arribar més enllà, a donar més caliu. Per exemple ens agradaria comptar amb més voluntaris els caps de setmana que poguessin acompanyar els residents. Poder parlar amb algú o tenir alguna activitat programada per al temps lliure ajuda a la socialització de les persones usuàries i a poder desenvolupar un oci alternatiu.

També estic entrevistant als voluntaris actuals i a possibles voluntaris per conèixer les seves inquietuds, motivacions i idees de voluntariat: crec que hem d’estar oberts a noves propostes. Paral·lelament hi ha algunes empreses que tenen interès en realitzar voluntariats corporatius a l’entitat.

“Ens agradaria comptar amb més voluntaris a les nits i els caps de setmana que poguessin fer companyia a les persones usuàries: la socialització és molt important”.

 

Què mou a les persones que fan voluntariat a la Fundació Acollida i Esperança?

Jo diria que els voluntaris, a la nostra Fundació o a qualsevol altra organització, tenen motivacions diferents. Hi ha persones que volen compartir els seus coneixements i/o habilitats. Una voluntària em deia per exemple que ha tingut sort a la vida i que sent que ha de compartir amb qui no ha tingut aquesta sort. Hi ha persones motivades per la seva convicció religiosa. El sentit humanista i la preocupació pels altres és també una motivació.

Els voluntaris poden estar especialment sensibilitzats amb el tema de l’exclusió social però també hi ha casos en què no i en què aquesta sensibilització es construeix durant el voluntariat i s’estén a l’entorn. En tot cas, crec que els voluntaris són persones orientades a l’acció, que volen ajudar als altres a través d’accions concretes.

 

Quins reptes us plantegeu a la Fundació en relació al voluntariat?

Volem que els voluntaris coneguin millor l’entitat, contextualitzar el seu paper i que vegin que aquest paper, i les relacions humanes que estableixen, són molt importants. També que se sentin cuidats, informats i motivats amb el voluntariat que han escollit. En definitiva, volem que siguin partícips del projecte de la Fundació.

 

Interessat en fer un voluntariat a la Fundació?
Contacta amb la Mònica Buliart a: voluntaris@acollida.org