Actualitat

29/05/2024

Comunicat sobre el tancament de Can Bofí Vell

Interior de Can Bofí Vell de Badalona

Comunicat de les entitats socials que formem part de la Taula Sense Llar de Badalona sobre el Tancament de Can Bofí Vel

Les entitats socials que formem part de la Taula Sense Llar de Badalona reiterem la nostra preocupació i malestar pel tancament de l’alberg de Can Bofí Vell així com la disposició de treballar coordinadament amb l’Ajuntament per oferir una alternativa que no s’allargui en el temps. 

Cal pensar tant en les persones que han quedat al carrer amb el tancament de Can Bofí Vell com en les persones que poden necessitar durant els pròxims mesos, i en un futur, un centre/recurs per a persones sense llar. Les entitats socials de la Taula Sense Llar de Badalona considerem que el tancament de Can Bofí Vell és un pas enrere en l’acompanyament al sensellarisme.

Es compleix un mes del tancament de Can Bofí Vell i volem destacar que:

  • Manquen recursos per acompanyar les persones sense llar.

Tot i que dia a dia treballem per les persones sense llar, acompanyant-les a través de diferents serveis, manquen recursos. Actualment, les entitats comptem a la ciutat de Badalona amb 294 places a habitatges i 27 places a un centre d’acollida, totes elles ocupades. Fins ara només hem pogut donar resposta a una de les persones que s’ha quedat al carrer després del tancament de Can Bofí Vell, que ha pogut entrar en un pis.

  • Amb el tancament de Can Bofí Vell es perden serveis per millorar la vida de les persones sense llar, a més de l’espai de pernoctació.

Ens preocupa la pèrdua del servei de l’alberg i també del menjador social que hi havia a Can Bofí Vell i creiem que cal establir alternatives. Cal tenir en compte que l’alberg acollia també l’Operació hivern a Badalona que donava acollida a persones sense llar els mesos d’hivern. També era un espai on hi havia empadronades persones. Les persones que estaven sent acompanyades a Can Bofí Vell perden el seu padró, fet que comporta conseqüències administratives importants, com la impossibilitat de tramitació de permisos de treball o d’accés a centres sanitaris.

  • Continuem obertes a col·laborar amb l’Ajuntament en la cerca de solucions.

Les entitats estem disposades a col·laborar amb l’Ajuntament dins del marc de la Taula Sense Llar de Badalona, la qual es va crear amb aquest objectiu. Plegades podem sumar expertesa i construir un futur millor. 

  • Considerem que cal un treball conjunt i millorar la comunicació entre Ajuntament i entitats per fer front al sensellarisme.

L’Ajuntament ha parlat de la reformulació del recurs de Can Bofí Vell. Tot i que vam tenir una reunió amb l’Ajuntament a l’abril i el consistori ha mantingut contactes amb algunes entitats, no s’ha arribat a plantejar una alternativa ni propostes concretes sobre les quals poder treballar a curt termini. A més, cal destacar que s’han desestimat propostes fetes per part de les entitats de la Taula Sense Llar de Badalona com, per exemple, un pla de xoc respecte a l’alimentació d’aquestes persones que ja no poden cobrir les seves necessitats alimentàries a Can Bofí Vell.

  • El tancament de Can Bofí Vell suposa un cost social.

Menys recursos per a persones sense llar que els necessiten té un cost social perquè aboca a les persones a la manca d’oportunitats i l’exclusió. També costos de convivència i de cohesió social. A més de l’augment d’altres costos com els sanitaris, administratius, etc.

  • La realitat del sensellarisme és un fenomen complex.
    Més enllà de la biografia particular de la persona que la pateix, hi ha causes estructurals com la pobresa, l’atur, la manca d’habitatge, les desigualtats socials… És important no culpabilitzar la persona i evitar idees preconcebudes i/o expressions que la deshumanitzin. També tenir en compte que estar al carrer és una situació amb gran impacte en la salut física, mental i emocional de les persones, i que el temps d’acompanyament per a la recuperació sol ser llarg. El tancament de dispositius és un pas enrere en el procés de millora.

 

  • El nombre de persones que dormen al carrer va en augment.

D’acord amb les dades de l’últim Recompte de Persones Sense Llar del 2023 a Badalona eren 90 persones les que dormien al carrer (nit del 30 al 31 de maig de 2023), a les quals cal sumar ara les persones de Can Bofí Vell. Pensem que cal establir una estratègia de ciutat, dins el marc de la Taula Sense Llar de Badalona, per tal d’abordar aquest fenomen i establir accions de lluita contra el sensellarisme a curt, mig i llarg termini.

Fundació Acollida i Esperança

Fundació Mambré

Asaupam

Càritas Diocesana de Barcelona

Creu Roja Barcelonès Nord

Formació i Treball

Fundació Llegat Roca i Pi

Sant Joan de Déu Serveis Socials