Actualitat

16/10/2023

Fernando Díaz a Ràdio Estel: “Les dents els delataven. Molts pacients no trobaven feina per la imatge que projectaven. A més, moltes clíniques privades rebutjaven a pacients amb VIH”

El passat diumenge 15 d’octubre vam visitar Ràdio Estel per parlar del Servei Odontològic per a Pacients Socials (SOPS), que aquest any compleix vint-i-cinc anys des de la seva creació.

radio estel programa àngels - sops acollida i esperança

El SOPS, un servei odontològic per a persones en exclusió social que compleix 25 anys i que ha atès a més de 6.200 pacients

El director adjunt d’Acollida i Esperança, Fernando Díaz, va visitar el programa Àngels de la Ràdio Estel dirigit pel Rafa Sanahuja. El programa Àngels és un espai on, gràcies al suport de la Fundació Llegat Roca i Pi, es dona veu a entitats que donen la mà a persones en exclusió social i vulnerabilitat social.

Durant el programa es va repassar la trajectòria del servei odontològic anomenat SOPS que ofereix Acollida i Esperança, recalcant la dignitat de la salut, i en concret, de la transcendència que té la higiene bucodental i del seu impacte en persones amb VIH/SIDA i en exclusió social.

Un servei que no fa cribratge social i que col·labora sense descans amb els serveis municipals i serveis socials. De fet, com esmentava el director adjunt: “hi ha menys llista d’espera que a la meva clínica privada. Ningú vol anar al dentista, però quan ja hi es vol sentir-se bé i únic, i això, és el que intentem fer al SOPS.”

La importància de la salut dental i del canvi d’hàbits en persones en exclusió social severa

En Fernando Díaz, sobre l’impacte que suposa per a una persona vulnerable i en exclusió social tenir una salut bucodental precària: “Les dents els delataven. Molts pacients no trobaven feina, per la imatge que projectaven. A més, moltes clíniques privades rebutjaven a pacients amb VIH.

L‘objectiu principal del SOPS és ser un catalitzador per canviar hàbits diaris, no només de persones amb VIH/SIDA, sinó també per a qualsevol persona en exclusió social severa: “intentem vincular-los al servei de SOPS i generar canvis en els seus hàbits diaris fent un seguiment. Que la intervenció clínica d’avui es pugui mantenir en el temps. Volem millorar la seva alimentació i salut, i conseqüentment en les seves possibilitats d’inserció laboral. Aportem confiança i major seguretat per tenir una bona imatge i trobar feina més fàcilment” – comentava el Fernando al Rafa. En Rafa per la seva part, va assenyalar que “la salut dental és important per se, però també t’obre portes en l’àmbit laboral.

Per concloure l’entrevista, el Fernando va fer una crida als donants per a la sostenibilitat del servei i també pels possibles pacients interessats en el SOPS: “si té un problema dental, vagi a parlar amb un/a treballador social i sabrà si pot accedir al nostre servei. Ve gent de tota Catalunya.” Aquí us deixem tota la informació sobre el SOPS (Servei Odontològic per a Pacients Socials) i com accedir-hi al circuit del servei.

→ Escolta el pòdcast del Programa Àngels Capítol 94 – 25 anys del SOPS 

podcast ràdio estel programa àngels sobre SOPS acollida i esperança