Actualitat

04/10/2023

Estrenem una nova obra de teatre social al Círcol

El passat diumenge 1 d’octubre a les 18:00h vam poder gaudir lobra readaptada i reanomenada Contra el progreso y la democracia interpretada per persones residents de Can Banús, Itaca i SAVA i dirigida per Laura Forteza del Teatre La Llavor. 

Cinc anys del Taller de Teatre a Can Banús

Des de l’any 2018 a Can Banús realitzem un taller de teatre social que forma part del projecte Teatre La Llavor. Un taller d’inclusió social que apropa les arts escèniques a persones que estan en situació de vulnerabilitat.  

Laura Forteza, logopeda, actriu, directora de l’obra i formadora del Teatre La Llavor ens explica el pas del temps del taller de Can Banús: “Teatre La Llavor, va començar amb el grup de Can Banús el curs 2018-19. La fundadora i companya del projecte, la Rosa Carbonell és la que es va encarregar del grup portant a dalt de l’escenari Seres queridos. El curs 19-20 es va iniciar amb normalitat, però va quedar estroncat per la pandèmia. I després de la pandèmia 2020-21, vaig agafar jo les regnes del grup, però no vam poder fer res a causa de les restriccions i a l’especial cura del col·lectiu. El 2021-22 vam fer una adaptació molt personal de Person-ah! i aquest curs 2022-23, els textos d’Esteve Soler.”  

Josep Maria Lluch i Laura Forteza Teatre Círcol Badalona

Una obra d‘Esteve Soler adaptada al teatre social 

En aquesta ocasió, en José Manuel, la Suelen, el Miquel, l’Eduard, en Santi i el Roque van dur a terme tres escenes de l’obra: Contra el progreso, contra el amor y contra la democracia al Teatre Círcol de Badalona. En ella, vam poder reflexionar sobre la nostra societat i quin paper hi juguem cadascú de nosaltres. Es van tractar diversos temes com ara l’amor i les relacions afectives, les relacions personals i socials, la ignorància col·lectiva i la vulnerabilitat dels humans. Tot això, amb un gran ingredient transversal com és l’humor de l’absurd.

  teatre social can banus i teatre la llavor

Obra teatre social La Llavor Taller Can Banús

Obra teatre social La Llavor Taller Can Banús

Entre escena i escena també vam poder escoltar i llegir les converses que havien tingut prèviament els actors i les actrius sobre un tema determinat. Ajudaven a contextualitzar l’inici de cada peça teatral i a entendre com pensen cada un dels integrants de l’obra. Algunes de les reflexions van ser molt impactants i profundes.

La Laura Forteza afegeix: ”Una de les nostres premisses, a més a més del que el teatre en si pot aportar a les persones, és que aquest, sigui una eina de canvi social. És a dir, que les persones de Can Banús, poden ser altaveu d’un col·lectiu. L’escenari s’ha de fer servir per interpel·lar al públic, per fer-lo pensar, sentir i per fer-lo conèixer altres realitats. Realitats molt properes a les seves, però que a vegades són tan desconegudes que fa por acostar-s’hi. En aquest cas, les escenes de l’Esteve Soler, ens anaven com anell al dit per reflexionar sobre la societat i el paper que hi fem. Són escenes que ens fan de mirall, ens hi sentim reflectits. Per tant, per mi era important sentir com ells se sentien, perquè, al cap i a la fi, segurament cada una de les persones del públic es va poder sentir identificat amb les seves reflexions.  

Reflexions del grup teatral de Can Banús al Teatre Círcol de Badalona

“Tot i que cada un de nosaltres com a individu, partim d’una realitat diferent i d’unes experiències diferents, segurament tots com a col·lectiu humà, ens sentim de manera molt similar en les situacions plantejades. Segur que tots ens hem fet aquestes preguntes; hi ha realment, amor en les relacions? Som realment empàtics amb els altres? Hem progressat tant com ens pensem? I en aquest emmirallar, sentir les seves reflexions sense jutjar-se, només que haguem fet plantejar-se coses a una persona del públic, ja haurà valgut la pena.” – exposa la directora.  

Finalment, es va concloure l’obra amb un diàleg obert entre el públic i els protagonistes de l’obra per tal d’indagar més sobre què s’havia entès de l’obra, donar l’opinió dels assistents i fer un torn de preguntes directes a l’equip teatral.  

L’Eduard va expressar que: “el teatre ens ajuda a obrir-nos a la gent, a perdre la vergonya i a compartir els nostres sentiments amb la gent que ens vol veure. T’expresses tal com ets i et deixes portar. És fantàstic, la veritat! 

En Miquel per la seva part va comentar: “el teatro me ha ayudado a romper mis barreras personales de hablar en público. Poco a poco lo he ido superando gracias al taller.” Finalment en José Manuel va finalitzar el diàleg obert comentant que l’experiència li havia encantat i que l’any que ve vol tornar a repetir el taller.  

La directora de l’obra subratllava que: És molt maco veure com aprenen a no jutjar-se entre ells i respecten els ritmes dels altres, ja es coneixen els punts forts i els no tan forts i hi ha molt de companyerisme. Diguem que fer teatre és un repte més per ells i amb el que obtenen una recompensa immediata i a llarg termini, per tant, l’agafen amb ganes i és doblement eficaç!” 

Taller teatre social de Can Banús de la Fundació Acollida i Esperança

Els tallers i activitats socioeducatives són una eina molt potent de transformació social i personal de cada un dels integrants. Moltes gràcies; Laura, Teatre La Llavor i Teatre Círcol per la vostra col·laboració i ajuda en tot el procés! Ja estem desitjant veure la propera actuació! 

Integrants del taller de teatre social de Can Banús