Actualitat

13/10/2023

ARTICLE A SOCIAL.CAT: Les alegries són més grans i les penes més petites, en companyia

El diari Social.cat ha publicat el 12 d’octubre de 2023 l’article “Les alegries són més grans i les penes més petites, en companyia” de Jaime Droguett Figueroa, facilitador de La Companyia i educador SAVA de la Fundació Acollida i Esperança. En poques línies s’exposa el context de soledat que pateixen moltes persones a Catalunya i quina resposta ha pres Acollida i Esperança davant d’aquesta situació mitjançant el projecte La Companyia

Article d'opinió de Jaime Droguett Figueroa, facilitador de La Companyia i educador SAVA a la Fundació Acollida i Esperança

Podeu llegir el contingut de l’article a la web de social.cat aquí. 

Segons l’Institut d’Estudis Catalans, la paraula companyia significa la presència d’una persona prop d’una altra perquè no estigui tota sola. I d’això tracta en essència la part social més profunda dels humans; estar acompanyats i no sentir la soledat, sobretot, en moments difícils de la vida. A Catalunya, segons dades de l’IDESCAT, hi ha 780.500 persones vivint soles, un 42,5% de les quals tenen més de 65 anys.

Acollida i Esperança té per missió promoure espais d’acollida per a persones en situació d’exclusió social amb la finalitat d’acompanyar-les i donar oportunitats de canvi. D’entre els diferents serveis que tenim, el SAVA (Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma) ofereix, des de 2015, suport a les persones que inicien processos d’emancipació i acompanyament emocional, socioeducatiu i de recerca d’habitatge. L’objectiu és aconseguir l’autonomia en la vida diària i en la cura de la salut, tant orgànica com psicoemocional, així com afavorir la inserció social i laboral.

En aquests 8 anys de desenvolupament del servei, hem pogut valorar conjuntament amb les persones acompanyades que tot i haver pogut mantenir aquesta autonomia tan desitjada, continuen sentint-se soles.

La Companyia és una petita cura per a la solitud i per les nostres ferides relacionals

Donant resposta a aquesta realitat, ja fa un any que des del SAVA hem iniciat el projecte La Companyia. Vam posar-li aquest nom perquè pensem que les alegries són més grans i les penes més petites, en companyia. L’objectiu és tenir un espai de confiança i suport socioafectiu, on tractar aspectes psicoemocionals que dificulten o afavoreixen l’autonomia. Un espai on construir relacions enriquidores amb altres persones, que va més enllà del seguiment habitual individual. “Per a mi les reunions a La Companyia són compartir amb altres persones, saber escoltar, sentir-se acompanyat i escoltat”, afirma la Maribel, usuària del SAVA i de La Companyia.

També és un espai que construïm entre totes les persones que hi participem. La força del grup permet sinergies positives que a totes ens connecten amb una mirada apreciativa, amb la nostra història personal i amb la vida. Alguns temes que hem tractat han estat: conviure amb la malaltia, les obsessions, els conflictes, on posem l’atenció en el dia a dia, la comunicació amb una mateixa i amb els/les altres, la solitud, l’amor, entre altres.

D’altra banda, La Companyia també és un espai on es generen propostes d’oci i relació social. Juntament amb una persona voluntària s’han pogut fer algunes sortides en cap de setmana com al mirador de Montgat, al Monestir de Pedralbes o actes de celebració d’aniversaris i de festes tradicionals com els Reis Mags i el Nadal. L’Antonio, usuari del SAVA i La Companyia exposa: “Per a mi La Companyia és vital perquè m’acompanya, em veig amb els meus companys, parlem de qualsevol cosa, m’ajuda a sortir de casa. En fi, em va molt bé”.

Aquest nou curs el comencem amb noves propostes. Ens agradaria obrir-nos a la nostra comunitat més propera, Badalona. Per això, ens vam posar en contacte amb l’hospital Germans Tries i Pujol, Serveis Socials i entitats del tercer sector, per obrir les portes a aquelles persones afectades pel VIH/sida que necessitin i vulguin participar.

Així doncs, engeguem una nova etapa amb tota l’experiència viscuda fins ara i amb nous reptes de futur. La nostra il·lusió és poder veure com les persones que acompanyem milloren la seva qualitat de vida. Estem convençudes que viure’ns en companyia és viure’ns millor. “Per a mi La Companyia és sinònim d’esperança”, conclou l’Eduard, usuari del SAVA i La Companyia.