Actualitat

30/03/2023

25è aniversari de SOPS, el servei odontològic d’Acollida i Esperança

El 8 d’abril de 1998 es van atendre les cinc primeres persones que en aquell moment eren residents de Can Banús

Només des de 2008, el SOPS ha atès més de 6.200 pacients i ha contribuït a millorar la salut bucodental i l’autoestima de persones vulnerables

L’any 2022, el servei odontològic per a pacients socials ha atès 630 persones. Una xifra que és de les més altes de tota la seva història i que demostra l’impacte i la necessitat social del servei i la transformació de la salut bucodental dels pacients que atén. Només des de 2008, el SOPS ha atès més de 6.200 persones vulnerables i sense recursos econòmics o amb molt pocs.

 

La necessitat d’obrir un servei d’aquestes característiques per la Fundació Acollida i Esperança va molt lligada a la realitat de les persones que atenia l’entitat a finals de la dècada dels 90: homes, amb diagnòstic de VIH, sense recursos, molts d’ells amb llargs consums de drogues i amb cap mena de cura ni higiene de les dents. En aquell moment, quan es començava a treballar el procés de recuperació i autonomia de les persones, va ser molt important poder tenir accés a una atenció de salut bucodental per millorar la seva imatge, la seva autoestima, la seva salut i alimentació i també la seva seguretat, per exemple, per anar a fer una entrevista de feina.

Així doncs, el que va ser concebut com un servei especialitzat només per a pacients amb sida al llarg d’aquests 25 anys s’ha adaptat per donar resposta a una realitat, la manca d’atenció bucodental accessible a les persones amb pocs recursos.

 

Sobre els SOPS

SOPS ofereix atenció bucodental bàsica a persones en situació d’emergència social i amb seguiment per part de treballadors socials: neteja, obturació (“empaste”), pròtesis, fèrula de descàrrega.

Els seus objectius són l’assistència odontològica bàsica als usuaris del servei per ajudar-los a millorar l’estat general de salut; la implicació i la motivació en l’atenció personal de la boca i en l’adquisició d’hàbits d’higiene; i la contribució als processos d’inserció social i de millora de la convivència social i relacional de les persones ateses.