Actualitat

23/02/2023

La jornada anual del Fòrum Social Metropolità posa de relleu la necessitat d’innovació en els models de contractació de serveis socials

Fernando Díaz Alpuente, director adjunt d’Acollida i Esperança, tanca les jornades per segon any consecutiu apel·lant a la generació d’espais com el d’avui per posar en comú el coneixement i caminar cap a la construcció col·lectiva

Ha estat un èxit de participació i un èxit, també, pel que fa al contingut triat per a la trobada: la col·laboració i contractació entre ajuntaments i entitats socials i l’anàlisi d’alguns exemples actuals

Una de les demandes que s’ha repetit més vegades és que es treballi des dels ajuntaments metropolitans perquè la qualitat primi davant del preu en la contractació de serveis socials

 

Entitats i organitzacions han posat de relleu avui la necessitat urgent d’innovació en els models de contractació de serveis socials a la jornada ‘Per una millor contractació i col·laboració econòmica i social entre els ajuntaments i les entitats socials: pràctiques d’èxit en les condicions actuals’ celebrada a Barcelona. La d’avui és la segona jornada del Fòrum Social Metropolità, organitzada per l’Acord Ciutadà per una Barcelona inclusiva i on hi participa la Fundació Acollida i Esperança.

Durant el debat, que ha estat intens i constructiu, s’ha abordat també els límits de la Llei de Contractació Pública i la rigidesa administrativa que fa molt difícil establir nous models de gestió més flexibles i àgils, com el de la gestió delegada. El posicionament majoritari de les entitats del tercer social que hi eren presents ha estat instar als ajuntaments metropolitans a prioritzar els criteris de qualitat en els serveis d’atenció a les persones i fer-ho amb eines com les del concert social. La jornada també ha posat de relleu, amb exemples concrets de municipis de l’Àrea Metropolitana, els avantatges de la col·laboració pública amb agents socials perquè fa més fàcil la proximitat, l’adaptabilitat i una cocreació de serveis públics més propera a les persones.

 

El Fòrum Social Metropolità

El Fòrum és una iniciativa promoguda per l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva. És un espai horitzontal obert a totes les entitats socials amb activitat a la regió metropolitana, la ciutat dels 5 milions d’habitants, i als ajuntaments que hi vulguin participar. L’objectiu del Fòrum és identificar i fer front als reptes socials metropolitans desplegant una acció social tant a nivell intermunicipal com público local a l’interior de l’espai de la regió metropolitana.