Actualitat

25/11/2022

La Taula Sense Llar de Badalona atén 1.054 persones en situació de sensellarisme

Per primera vegada s’ofereix un balanç conjunt de tota l’activitat del darrer any de les entitats i l’Ajuntament per combatre el sensellarisme i es presenta la nova pàgina web de la Taula que recull la diversitat i complementarietat de l’acció social en aquest àmbit

Acollida i Esperança és impulsora i membre de la Taula Sense Llar de Badalona des del seu neixement el 2017

 Avui 24 de novembre, Dia Mundial de les Persones Sense Llar, la Taula Sense Llar de Badalona ha fet balanç de l’acció social que es duu a terme i ha presentat els serveis d’Ajuntament i entitats socials que formen part de la Taula en una nova web per tal que les persones interessades els puguin conèixer. Es posen a disposició dels ciutadans i organitzacions la descripció dels serveis, dades bàsiques i també les dades de contacte dels diferents serveis en cas de voler adreçar-hi a algú o bé en cas de trobar-se en situació de sense llar.

Els serveis s’han dividit en quatre grans grups segons la seva tipologia: Atenció i intervenció al carrer (85 persones ateses durant el darrer any), Necessitats bàsiques (542 persones), Habitatge/Allotjament (145 persones) i Serveis complementaris (282 persones). Si sumem les persones d’aquests quatre grups de serveis el total és de 1.054 persones, que poden haver fet ús de més d’un servei. La gran diversitat de serveis van des de pisos de suport, fins a un servei odontològic o un taller sòcio-ocupacional.

La presentació ha anat a càrrec de Josep Maria Lluch, director de la Fundació Acollida i Esperança, entitat membre de la Taula, qui ha remarcat que “durant els últims anys s’ha avançat pel que fa al sensellarisme a la ciutat ja que s’han posat en marxa nous serveis municipals i també de les entitats socials. Tots plegats estem dedicant més recursos per batallar contra el sensellarisme i això ja de per sí és una bona noticia”.

Tanmateix, Lluch ha afirmat que “cal continuar treballant de manera coordinada i sumant esforços davant la problemàtica de l’habitatge que és comú a la majoria de persones que acompanyem des de les entitats socials i des de l’Ajuntament.”

Per la seva banda, el regidor David Torrents ha destacat que “a Badalona existeix una forta aposta per tenir recursos per fer front al sensellarisme i des de l’Ajuntament estem treballant perquè hi hagi més serveis, com per exemple el nou menjador social, que es posarà en marxa el 2023, o l’alberg municipal”. Així mateix, Torrents ha posat de manifest “la importància del treball conjunt entre administracions i les entitats socials”.

Durant la roda de premsa també s’ha destacat que la Taula Sense Llar de Badalona tornarà a organitzar el Recompte de Persones Sense Llar a Badalona l’any 2023, un recompte que és bianual i que permet dimensionar aquesta realitat i fer alhora sensibilització. En aquest sentit s’ha recordat també el paper importantíssim del voluntariat. El del 2023 serà el quart Recompte a la ciutat i un dels objectius de la Taula és també poder fer un cens qualitatiu amb entrevistes per conèixer millor el perfil de les persones sense llar durant el 2024.

A banda del Recompte cada dos anys, les funcions i objectius passen per potenciar les  sinergies i el treball coordinat per abordar millor la realitat de les persones en situació de sense llar; l’anàlisi i seguiment dels recursos existents i de les mancances actuals al municipi en relació al sensellarisme i la incidència política per millorar aquesta realitat.

 

Missió de la Taula Sense Llar de Badalona

La missió de la Taula es resumeix en aquests cinc punts:

  • Sensibilitzar i conscienciar als veïns i veïnes de la ciutat de la realitat complexa del sensellarisme i de la necessitat de cercar solucions i de promoure intervencions i serveis d’acompanyament i atenció.
  • Aconseguir que la situació de les persones sense llar a la ciutat de Badalona sigui coneguda per la ciutadania, formi part del debat públic, tingui un tractament respectuós en els mitjans de comunicació i sigui present a l’agenda política dels grups del consistori.
  • Donar a conèixer el serveis municipals i els oferts també per les entitats socials, així com els circuits de derivació i d’atenció.
  • Millorar la coordinació entre entitats i entre serveis, per optimitzar els recursos i facilitar la continuïtat en l’acompanyament.
  • Analitzar les noves necessitats i perfils canviants de les persones que pateixen el sensellarisme i proposar projectes i actuacions d’innovació, amb l’objectiu final de reduir al màxim possible el nombre de persones que dormen a la via pública.

 

Una pintura participativa sobre el sensellarisme

Dins de l’acte de carrer que s’ha fet, com en anys anteriors, a Badalona per reivindicar els drets de les persones sense llar, aquest any 2022 s’ha llegit a la plaça Pompeu Fabra un Decàleg de reflexions. També s’ha fet referència a la nova llei contra el sensellarisme, en tràmit parlamentari i en vistes d’aprovació l’any 2023, posant de manifest que contempla la creació de la figura de l’espai residencial digne i la seva identificació com a dret de caràcter subjectiu i que reconeix altres drets elementals.

 

Alhora s’han exposat dibuixos de persones sense llar que són acompanyades per diferents serveis de la Taula Sense Llar i les persones assistents han fet una pintura participativa.

 

Sobre la Taula Sense Llar de Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona és un espai de trobada i treball format actualment per entitats d’acció social que a Badalona desenvolupen programes d’atenció i acompanyament a persones en situació de sense llar -Sant Joan de Déu Serveis Socials, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Llegat Roca i Pi, la Fundació Acollida i Esperança, la Fundació Mambré i Creu Roja Barcelonès Nord-, juntament amb Serveis Socials de l’Ajuntament.

www.taulasensellarbadalona.cat