Actualitat

06/11/2022

Arrenca ‘La Companyia’, nou projecte d’Acollida i Esperança i espai per compartir i recuperar l’experiència comunitària per a persones en situació d’exclusió

L’equip de professional del Servei d’Acompanyament per a la Vida Autònoma (SAVA), format per la Laia Pérez de Olaguer i el Jaime Droguett, fa temps que va detectar una necessitat important en els homes i les dones amb qui treballen en aquest servei d’Acollida i Esperança: la manca d’un espai on compartir la seva soledat i tornar fer vincle de manera sana i segura.

Un dels trets compartits per les persones que atén Acollida i Esperança en els projectes residencials és la soledat. De fet, és un tret compartit per les persones que viuen en situació d’exclusió social severa, siguin o no ateses per una entitat social. Molt majoritàriament, les persones que viuen a les llars residència o als pisos del servei d’habitatge no tenen xarxa personal ni social, sovint tenen molt poca (o cap) relació amb la família i tenen moltes mancances a l’hora d’obrir-se i fer nous amics o noves relacions.

L’equip professional, doncs, davant la constatació que aquesta soledat marca molt el seu dia a dia i que fa que tinguin molt poca activitat i estiguin desconnectats del seu entorn més proper va proposar la creació de ‘La Companyia’, un lloc de trobada quinzenal, on es pot compartir i compartir-se i recuperar l’experiència comunitària.

Aquests són alguns testimonis de les persones que participen del projecte:

Maribel:

“Para mí la reuniones son compartir con otras personas, saber escuchar, sentirse acompañado y escuchado. No sé, abarca muchas cosas, te podría poner aquí y ahora 1.000. A mí me gusta asistir.”

Jesús:

“Yo la veo bien, se puede hablar abiertamente de todo”.

Antonio:

“Para mí la compañía es vital porque me acompaña, me veo con mis compañeros, hablamos de cualquier cosa, me ayuda a salir de casa y veo a Laia y Jaime. En fin, me va muy bien. Lo único es volver a casa, porque me cuesta una hora la vuelta. Por lo demás estoy encantado, esa es la compañía.”

Margarida:

“Al principio estaba muy reacia a venir porque no quería ir a hablar de cosas y escuchar a la gente. Y vine el primer día y la verdad que salí de aquí cargada de cosas positivas, cosas buenas y energía positiva. Salí de aquí llenita, llenita”

Eduard:

“Para mi la Companía ha sido y será sinónimo de: ESPERANZA”

Jaime:

“Per a mí La Companyia, és un espai de trobada que ens humanitza i que enforteix la mirada amb respecte i dignitat, tant de les nostres viviencies com las dels altres.

Com professional, per mí és un espai de suport que va més enllà del seguiment habitual, que fem a nivell individual. La força del grup, permet sinergies positives que a tots ens conecten amb una mirada apreciativa, amb la nostra historia personal i amb la vida. 

Es una petita cura per a la solitud, una cura pel dolor de les nostres propies ferides i per tant, també una cura -encara que sigui molt petita-, per a sanar les ferides de tota l’humanitat.”