Actualitat

25/02/2022

La pianista Liliana Maffiotte visita Itaca, el pis on va néixer i va viure la seva infantesa

Maffiotte, Premi Nacional del Ministeri de Cultura i catedràtica de música de cambra del Conservatori Superior de Música de Barcelona durant 20 anys, es va emocionar de poder tornar a la que va ser casa seva i compartir una tarda amb les persones que hi viuen

Per als homes i dones que resideixen avui a Itaca i per a l’equip professional va ser un privilegi coneixer-la i poder recuperar, a través de les seves paraules, la història del pis que avui acull aquest servei de la Fundació

Liliana Maffiotte Olivencia va néixer al barri de Ciutat Vella de Barcelona l’any 1942. Concretament, al carrer Ample, en el pis que avui ocupa Itaca, el servei d’inclusió per a persones en situació d’exclusió social i que estan en procés de millora cap a l’autonomia de la Fundació. Allà hi va viure durant 12 anys i és on té els records de la seva infantesa i el primer contacte amb la música, de la mà de la seva mare. Una música que va acabar esdevenint la seva passió i la seva vida.

 

Maffiotte és pianista i pedagoga. Va estudiar al conservatori del Liceu amb M. Llatas i posteriorment amplià la seva formació amb M. Canals, P. Barbizet, A. Mazzatti i M. Deschaussées. El 1965 va guanyar la Medalla d’Or del Concurs Internacional “Viotti” d’Itàlia i el 1971, la primera medalla del Concurs Maria Canals. L’any 1983 obtingué el Premi Nacional de Música del Ministeri de Cultura espanyol per l’enregistrament d’un disc amb obres de F. Poulenc i E. Satie. Durant la seva carrera ha reivindicat els compositors catalans, dels quals ha estrenat diverses obres. També ha acompanyat cantants com ara M. Caballé, C. Bustamante, D. González, R. Pierotti i E. Serra. Durant més de 20 anys ha estat catedràtica de Música de Cambra del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.

Paral·lelament a la seva trajectòria com a concertista, Liliana Maffiotte desenvolupa una tasca solidària col·laborant com a pianista i impartint seminaris i tallers i fent concerts en diferents projectes de fundacions internacionals per la pau i el desenvolupament personal.

 

Aquest any, Liliana Maffiote fa 80 anys. I els seus fills li han preparat un seguit de sorpreses i de visites a llocs que ha estimat durant la seva vida. Un d’aquests llocs és Itaca. Així doncs, dimarts 22 de febrer van portar-la se sorpresa al pis que avui és Itaca i que és el de la seva infantesa. Maffiotte va recorrer totes les estances de l’habitatge i amb una memòria prodigiosa va recordar detalls de portes i finestres, dels usos dels espais, de la cuina i les receptes de la seva mare i de com ella, quan era petita, veia des d’un dels balcons com el seu pare caminava cap al port per pujar al vaixell on embarcava durant setmanes. O com els fanalers enceien un per un els fanals del carrer Ample quan es feia de nit. O com passava el carro amb un burro que recollia les escombraries. Un cop finalitzat el recorregut per les estances del pis, des de la Fundació es va preparar un berenar senzill a la sala d’estar i va ser allá on vam poder compartir històries i records càlids de com era la vida a Barcelona als anys 40 i de com era la seva familia.

 

Maffiote, abans de marxar, va explicar que “en aquest pis hi havia amor. Molt d’amor de la meva familia. I aquest amor i esperit de col·laboració i d’empatia em fa molta il·lusió que es mantingui i que el destí d’aquesta casa sigui un servei com aquest”.