Actualitat

10/01/2022

Visita a Can Banús del cau Mare de Déu de Montserrat – escrit dels pioners i caravel·les

CARTA DE PIONERS I CARAVEL·LES DEL CAU DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT

Els pioners i caravel·les del cau Mare de Déu de Montserrat hem visitat dos dissabtes diferents, el 20 de novembre i l’11 de desembre, el centre residencial de Can Banús de la Fundació Acollida i Esperança per coneixer l’entitat i informar-nos sobre el que es fa en una casa com aquesta.

Aquest trimestre van decidir entre tots que volíem fer un projecte per autoconscienciar-nos sobre problemes socials qüotidians com podia ser la pobresa o l’exclusió social. Després de comunicar-ho als monitors i que ens hagin organitzat algunes activitats per fer-nos reflexionar, ens van portar a Can Banús a conèixer el projecte d’acció social per a persones amb VIH/Sida i exclusió social i que representava tot el que nosaltres havíem estat treballant.

El primer dia ens van fer un petita introducció explicant-nos que era, que feien i perquè ho feien; també ens van explicar com s’arribava a aquella situació fent-nos veure que no es una cosa aïllada i tan estranya, sinó que a tothom li pot passar. Malgrat això, és evidente que hi ha alguns condicionants i realitats de vida que et poden acostar a aquestes situacions.

Després d’aquesta introducció, vam parlar amb quasi totes les persones que viuen a Can Banús  i amb les educadores socials. Alguns ens van explicar la seva situació i com havien arribat fins allà, ens van parlar de les seves experiències personals i nosaltres, al nostre torn,  els hi vam explicar una mica qui érem i perquè estàvem allà dissabte al matí. També ens van fer un tour per la masia per explicar-nos el funcionament i el repartiment de feines que ells tenien.

Dues setmanes després, com que tant ells com nosaltres ens havíem sentit molt còmodes, vam decidir tornar a Can Banús. Però aquest cop no volíem tornar per aprendre de l’entitat sinó volíem coneixer les persones, els homes i les dones que viuen a la casa. Així que el que vam decidir és anar allà a fer un cau com els que fem sempre però integrant-los també a elles a l’activitat. El resultat va ser molt i molt enriquidor

Aquests dos dies hem pogut aprendre molt i ser més conscients de totes les diferents situacions que les persones podem arribar a patir. També ens ha fet veure que no tot és blanc o negre, bo o dolent, que sent una persona de deu pots acabar en una situació d’exclusió social. Esperem de veritat que més gent pugui conèixe’ls i passar-ho tant bé com nosaltres ho hem fet.

Moltes gracies per tractar-nos tant i tant bé!!