Actualitat

22/10/2021

OPINIÓ AL DIARI SOCIAL.CAT: ANAR AL DENTISTA I EL DRET BÀSIC A UNA ATENCIÓ BUCODENTAL (XENIA MENDEZ)

El diari Social.cat ha publicat el 22 d’octubre l’article d’opinió “Anar al dentista i el dret bàsic a la salut bucodental, de la Xènia Méndez, Odontològa del Servei Odontològic per a Pacients Socials (SOPS) de la Fundació.

 

El 2020 es va aprovar una llei llargament reivindicada: la llei d’atenció pública de la salut bucodental que per primera vegada reconeix i amplia els serveis d’odontologia de prestació pública i avança cap a una política activa i integral d’aquest àmbit de la salut.

Tanmateix, la importància cabdal de la salut bucodental a la Fundació Acollida i Esperança l’hem tingut clara des de fa molt temps. Tant és així que fa 23 anys, l’entitat ja va posar en funcionament un servei d’atenció bucodental per a persones en situació d’exclusió social, un servei pioner a Catalunya en aquell moment.

La Fundació Acollida i Esperança, que va néixer per acollir i acompanyar persones amb VIH/Sida i exclusió social, va fer una aposta pel treball en xarxa i va obrir el primer servei odontològic per a pacients socials a Badalona. Aquell servei va començar a funcionar per a les 25 persones seropositives que vivien a Can Banús, la llar residència de l’entitat, però amb el pas del temps es va decidir ampliar a qualsevol persona en situació d’exclusió social i sense prou recursos per poder fer front a una atenció dental privada.

El SOPS fa una atenció bucodental de primer nivell a uns preus assequibles (12 euros la visita) i ho fa amb un equip especialitzat. Cada any, prop de 500 persones passen pel servei i milloren la seva higiene i salut bucodental. Però el SOPS té un altre vessant social tant o més important que el primer i que té a veure amb aspectes com la recuperació d’hàbits del dia a dia (compromís amb l’assistència a les visites, per exemple); una millora de l’alimentació (unes dents sanes afavoreixen una alimentació més variada i saludable); un guany en l’autoestima (acompanyem en adquirir nous hàbits de cura i higiene i es recupera la imatge personal) i la millora de la seva capacitat d’inserció laboral (una boca cuidada i neta és una porta oberta a la recerca de feina activa i a trobar un lloc de treball més fàcilment).

La salut bucodental és un dret de primera necessitat i el seu accés s’ha de poder fer en igualtat de condicions. El SOPS és un projecte que intenta precisament això, anant una passa més enllà dels drets reconeguts de les persones en els serveis prestats pel sistema públic.