Actualitat

27/09/2021

Primeres obres del taller d’Art Brut amb la Bel·lo Torras

 

A finals de juny va començar al Convent dels Franciscans un taller d’Art Brut. Aquesta disciplina treballa amb l’ímpetu creatiu, amb impulsos i xispes que determinen el fet artístic i donen com a un resultat un art nascut de manera natural.

Dubuffet (1945)  gran amant i investigador de l’art i dels seus orígens, va denominar ART BRUT les produccions de caràcter espontani, sense cap compromís col·legiat, sense codis de referència, que són fruit de la individualitat, la soledat en persones aïllades o en situació i d’estigmatització en la societat en que viuen. Va comprovar que persones en aquest estat d’exclusió desenvolupen una capacitat artística que mai haurien imaginat dur a dins. La necessitat de comunicació, sentint-se sols i marginats, els fa establir aquest diàleg entre la seva realitat i el seu imaginari. Són obres catàrtiques o contemplatives que sorgeixen des d’un impuls íntim, dolorós, melangiós o de desig de quelcom que volen abastar.

És des d’aquesta mirada i perspectiva que la Bel·lo Torras, voluntària del Convent i amb una llarga trajectòria artística al món audiovisual, ha organitzat aquest taller setmanal on hi participen residents. “Avancem i treballem amb aquest concepte d’art sense encotillar en cap compromís social ni comercial, senzillament buscant un punt de partida per fer desencadenar emocions, sentiments i records emmagatzemats amb dolor, que poden tenir una sortida a través del dibuix. Així es produeixen petits alliberaments personals”, afirma Bel·lo Torras.

A l’inici del taller (que dura una hora) es presenta una petita biografia d’un artista i es visiona la seva obra, es comenta què s’hi descobreix i com ho interpreten les persones participants. Torras explica que “després entrem en el temps de reflexió personal que els provoquen aquelles obres i sovint hi troben alguna relació amb la seva vida, o no, simplement els desencadena una emoció que plasmaran damunt del paper”.  “Per acabar -segueix Torras-mostrem cada dibuix als companys i, l’autor, si ho vol, explica què ha volgut expressar.”

El taller manté una assistència molt estable i s’ha convertit en un temps molt gratificant de diàleg i d’admiració col·lectiva i també de sorpresa individual perquè alguns dels participants s’adonen que tenen capacitat d’explicar-se amb un llapis i un paper.