Actualitat

14/07/2021

25 anys del centre d’acollida Can Banús (i 5 coses que potser no sabies)

L’any 1996 entrava en funcionament a Badalona el centre d’acollida Can Banús, especialitzat en atendre i acompanyar persones amb VIH/sida en situació d’exclusió social. Durant aquests 25 anys ha acompanyat, les 24 hores del dia, a 533 persones.

Les persones que viuen a Can Banús tenen cobertes necessitats bàsiques com un sostre, alimentació i la cura de la seva salut. També reben acompanyament socioeducatiu i fan tallers al centre i activitats fora d’ell, així com tasques diàries de neteja, bugaderia, etc. per tornar a construir una rutina i contribuir al funcionament de la casa.

A Can Banús, igual que al centre d’acollida Convent dels Franciscans (la Bisbal), hi treballen diferents perfils professionals. Educadors/es socials, infermeres, monitors/es, cuineres, personal de neteja i també de manteniment formen part de l’equip. Can Banús va ser el segon servei que va crear la Fundació Acollida i Esperança després d’obrir el pis d’inclusió Itaca al barri Gòtic de Barcelona l’any 1990.

Cinc coses sobre Can Banús que potser no sabies:

  1. El centre d’acollida Can Banús té 27 places i en l’actualitat acompanya entre 40 i 50 persones anualment. La mitjana d’edat de les persones que hi viuen es situa per sobre dels 50 anys.
  2. Els primers residents van entrar-hi l’11 de juliol de 1996. Fins l’any 2014 va ser un centre on vivien només homes. La proporció d’homes és actualment de més del 90%.
      
  3. Antigament Can Banús era una masia: està documentada des del segle XVIII, quan era propietat de Josep i Teresa Banús. Després la va adquirir un industrial tèxtil (Pere Màrtir Soler) i als anys 70 va passar a ser propietat de l’Ajuntament.
  4. Can Banús és la seu de la Fundació Acollida i Esperança: l’Ajuntament de Badalona va fer una cessió per 50 anys de la finca de Can Banús amb l’objectiu que tingués un ús social. La Fundació es va encarregar de rehabilitar la casa.
     
  5. A la finca de Can Banús també hi ha altres serveis de la Fundació: el Servei Odontològic per a Pacients Socials (SOPS) i el Centre Especial de Treball Mansol Projectes.