Actualitat

17/01/2020

Article a Social.cat: Per què els tallers d’estimulació cognitiva als centres d’acollida?

El diari Social.cat ha publicat el 17 de gener l’article “El perquè dels tallers d’estimulació cognitiva en un centre d’acollida” de Maria Garcia Hidalgo, psicòloga i educadora social al centre d’acollida Convent dels Franciscans de la Fundació Acollida i Esperança.

L’article destaca que el taller de rehabilitació neurocognitiva és un dels tallers específics realitzats davant dels factors de risc de deteriorament cognitiu que poden acompanyar el VIH. També que, a més d’aquest impacte cognitiu, cal que tinguem en compte l’impacte psicològic que comporta l’exclusió social.

Podeu llegir el contingut de l’article a continuació. I també podeu llegir un article més especialitzat de la Maria Garcia Hidalgo sobre el VIH i el seu impacte cognitiu aquí.

 

El perquè dels tallers d’estimulació cognitiva en un centre d’acollida

Maria Garcia Hidalgo. Psicòloga i educadora social al centre d’acollida Convent dels Franciscans de la Fundació Acollida i Esperança.

Als centres d’acollida de la Fundació, especialitzats a atendre a persones amb VIH/sida i en situació d’exclusió social, fem tallers socioeducatius diàriament amb les persones residents amb diferents objectius. Els tallers s’inclouen dins la rutina d’activitats dels centres, com el taller de rehabilitació neurocognitiva: per què el fem?

El taller de rehabilitació neurocognitiva és un dels tallers específics que realitzem davant dels factors de risc de deteriorament cognitiu que poden acompanyar el VIH i davant l’envelliment prematur que pot patir el col·lectiu que atenem. Els dèficits cognitius poden incloure pèrdua de la concentració, alentiment en el pensament, alteracions en la memòria de treball i atenció, disfunció executiva i en les habilitats motores…

Remarcar també que en el cas de les persones que atenem als centres d’acollida, a més d’aquest impacte cognitiu, cal que tinguem en compte l’impacte psicològic que comporta l’exclusió social i possibles situacions de discriminació o estigma associades. I que és d’especial rellevància el tractament farmacològic i el seguiment de la malaltia.

En aquest context les persones residents del centre d’acollida Convent dels Franciscans realitzen un taller de rehabilitació neurocognitiva on es treballa l’estimulació de les funcions cognitives. Ho fem cada dijous al matí. També es dissenya un pla de rehabilitació per preservar i mantenir durant el màxim de temps possible les capacitats cognitives en ple rendiment de cada persona atesa.

Tenim una filosofia de treball totalment ecològica, és a dir, basada en la motivació i treballant sempre que es pugui en l’espai i activitats que realitza la persona en el seu dia a dia. Així doncs, preparem els mateixos reptes cognitius adaptats a les activitats de la vida diària. D’aquesta manera fomentem l’autonomia i sobretot l’autoestima.

La metodologia que s’utilitza són sessions pensades per generar reptes cognitius a base de jocs i activitats molt diverses, on la tasca a resoldre requereix posar en funcionament des de l’atenció, la memòria, la concentració, la planificació, funcions executives, llenguatge, etc.

Mentre les persones residents posen en funcionament les seves capacitats per resoldre o respondre la tasca, s’evidencien les seves mancances i potencialitats i es treballa per tal de compensar els errors amb recursos que es puguin utilitzar per arribar a assolir els objectius demanats. Moltes vegades és tot un repte i aconseguir resoldre segons quines tasques sense l’ajuda de ningú és un èxit gegantí!

Com més estimulem el nostre cervell durant el dia a dia amb activitats diverses i, fins i tot, molt diferents de les rutinàries, més farem que les connexions neuronals augmentin. I no només això, sinó que també optimitzarem el funcionament de les xarxes neuronals.

Així doncs, una pràctica regular d’estimulació cognitiva es tradueix en un augment o manteniment de la reserva cognitiva. I per tant promovem l’envelliment saludable, no només de les persones que pateixen VIH, sinó de totes aquelles que ho practiquin.