Actualitat

02/12/2019

“Ni estigma ni discriminació!”: destacats i imatges del Dia Mundial de la Sida 2019

Residents del centre d’acollida Can Banús al Dia Mundial de la Sida 2019

Un any més l’1 de desembre s’ha commemorat el Dia Mundial de la Sida i la Fundació Acollida i Esperança s’ha adherit al Comunicat conjunt amb el lema “Ni estigma ni discriminació!”, signat per més de cent entitats.

El comunicat destaca que cal continuar en el camí de “l’esforç conjunt de les administracions, del teixit associatiu, de les societats científiques i de la societat en general per a la prevenció de la infecció” posant de manifest la importància de l’educació i la sensibilització per a la inclusió. També del diagnòstic precoç, del tractament i de l’atenció a la cronicitat.

Precisament per lluitar contra l’estigmatització s’ha impulsat la creació del Pacte social contra la discriminació i l’estigma de les persones que viuen amb el VIH. Promogut per la Generalitat i pel Comitè 1 de Desembre, que aglutina 20 entitats de l’àmbit de la Sida de Catalunya, el pacte vol ser “l’instrument per garantir els drets d’aquest col·lectiu, que encara pateix greuges en l’àmbit sanitari i laboral, entre d’altres”.  La Fundació Acollida i Esperança va assistir a la presentació del Departament d’Afers Socials i Famílies relacionada amb aquest Pacte social, que s’espera que s’aprovi l’any 2020, el passat 26 de novembre.

La importància de la informació per lluitar contra l’estigma

Catalunya Ràdio, en concret el programa “La nit dels ignorants”, va entrevistar a Pilar Casanova, voluntària de la Fundació, amb motiu d’aquest Dia Mundial de la Sida. A la pregunta de si encara existeix estigma cap a les persones que viuen amb el VIH/sida, va contestar que “L’estigma ve de la manca d’informació”. Podeu escoltar l’entrevista aquí.

També les persones residents als centres d’acollida de la Fundació han escrit alguns missatges que s’han penjat a les parets dels centres remarcant la importància d’aquesta informació. Missatges que responien la pregunta: “Què li diries a una persona que s’acaba d’assabentar que és seropositiva?”. Aquí us deixem algunes de les respostes: