Actualitat

25/05/2018

Gustavo Aldrey posa en marxa una assessoria d’arquitectura i interiorisme gràcies a l’ajuda del Programa Làbora a Ciutat Vella

Aldrey s’ha convertit en un emprenedor i ofereix la seva expertesa i un assessorament per hores a www.tuamigoarquitecto.es

Des d’aquesta pàgina, i amb la seva presència també a xarxes socials, aconsella sobre rehabilitació, instal·lacions, construcció, arquitectura efímera, paisatgisme i gestió de projectes, entre d’altres

Gustavo Aldrey Palacios (Caracas), va arribar a Barcelona l’any 1991 des de Londres. Aquella ciutat preolímpica el va rebre, afirma “amb els braços oberts” i de seguida va començar a treballar d’assistent de dos arquitectes i interioristes, un d’ells Enric Gil -guardonat amb diversos Premis FAD- que va ser el seu mestre i mentor. “Ell m’ho va ensenyar tot, vaig ser la seva mà dreta durant 7 anys i vaig aprendre moltes coses, una de les més importants té a veure amb el detall i la cura en el disseny constructiu. Tot el que funciona és bell i gairebé sempre és útil”, afirma. Explica que era molt meticulós i treballava molt a fons tots els detalls. El Gustavo recorda que una de les seves màximes era que sovint és més fàcil trobar una bona idea que executar una bona solució.

Un temps després Enric Gil va morir i el Gustavo va haver de començar de zero de nou. Va estar una temporada coordinant projectes d’instal·lacions de telecomunicacions a una empresa i explica, “em vaig prometre a mi mateix aprendre de cada feina perquè a qualsevol lloc sempre hi ha coses per aprendre.” I més tard va ser cap d’obres en diversos projectes constructius fins que va decidir treballar pel seu compte. Aquesta passa professional ja va coincidir plenament amb la crisi i amb molts alts i baixos pel que fa a encàrrecs i pagaments. “Ha estat molt, molt, molt dur. I recuperar-se d’una situació tan vulnerable és complicat. Però sempre he sostingut que s’ha de persistir, amb honestedat i fent bé les coses, però s’ha de perseguir el que un vol”.

Bloquejat i desesperat perquè no sortia cap projecte i no tenia cap ingrés, sense el mínim per poder viure dignament va arribar a la oficina de Ciutat Vella del Làbora que gestiona la Fundació Acollida i Esperança. “En el meu cas, relata, ha estat primordial l’orientació i el suport. La figura de la Natalia Castan, la tècnica orientadora del Làbora de referència, ha estat el 50% de la meva força i energia per tirar endavant. Ella m’ha ajudat a obrir camí, m’ha donat confiança i seguretat, m’ha animat. Quan sabia que aquell dia tenia una cita amb ella ja sabia que el dia seria millor que l’anterior.”

El Gustavo va anar a Barcelona Activa per a l’orientació d’emprenedors. S’hi va inscriure, va assistir a les sessions d’acompanyament a la inserció laboral i va seguir el procés per definir el projecte de l’assessoria d’arquitectura i interiorisme per hores “Tu amigo arquitecto”. “És una cosa que faig mil vegades, per a amics, per a coneguts, aportar una idea, un suggeriment, una nova mirada i vam pensar que perquè no intentar que això es converteixi en un negoci i sigui la meva feina. I en això estic!”