Actualitat

23/11/2017

Tenim drets. Tenim dret a l’habitatge. Dia Mundia de les Persones Sense Llar

Itaca participa a la flashmob del 23 de novembre a Barcelona per alertar, un cop més, de la situació d’emergència que viuen les persones que no compten amb una llar

La XAPSLL, la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar de Barcelona, ha impulsat la campanya ‘Tenim drets. Dret a l’habitatge’. El 23 de novembre més de 300 persones, entre elles part de l’equip d’Itaca i de les persones que hi viuen, van participar en una flashmob que es va fer a la Plaça dels Àngels de Barcelona per denunciar que hi ha més de 1.000 persones que cada nit dormen als carrers de la ciutat.

El nombre de persones que es troben en situació de sense llar a Barcelona no ha deixat d’augmentar des de l’inici de la crisi econòmica. Si l’any 2008, 658 persones dormien al carrer, aquesta xifra ha augmentat un 56%, situant-se en 1.026 persones el 2017 segons el darrer recompte de la XAPSLL. L’acció social de les entitats que formem part de la XAPSLL garanteix que 2.006 persones comptin amb un allotjament, ja sigui en pisos unifamiliars, pisos compartits o centres residencials. Si afegim les 417 persones pernoctant en assentaments i estructures informals instal·lades en solars, un total de 3.383 viuen una exclusió extrema de l’habitatge a Barcelona.

Teniu accés a l’informe de diagnosi sobre​ el sensellarisme a Barcelona que ​detecta​ un augment ​de ​les ​persones​ sense​llar ​però ​també ​dels ​recursos​ d’atenció en aquest enllaç.

Són diversos els factors que influeixen en la pèrdua de la llar: escassetat o absència de recursos econòmics, successos personals i familiars traumàtics, addiccions, malalties mentals greus i duradores, etc. Amb tot, el factor determinant és la impossibilitat d’accés a l’habitatge. Constatem que la bombolla dels lloguers de Barcelona dificulta l’accés a l’habitatge de les persones que dormen al carrer o en equipaments de les entitats que conformen la XAPSLL. Els alts preus de lloguer a Barcelona suposen un impediment a l’hora de garantir el dret a l’habitatge i això fa que les persones que viuen en equipaments de la XAPSLL estiguin més temps del que seria necessari als recursos d’atenció. Aquesta situació s’agreuja per la manca d’habitatge social suficient a la ciutat de Barcelona.