Actualitat

27/04/2016

La Comissió VIH/sida i exclusió social d’ECAS planteja reptes per a la legislatura a Joan Ramon Ruiz, Director general de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

DSCF0379

A la reunió, que es va celebrar el passat dijous 28 d’abril, a la seu d’ECAS, hi van assistir els representants de les 11 entitats que formen la xarxa de Llars residències i Pisos de suport d’atenció a persones que viuen amb el VIH/sida i que pateixen exclusió social. Es van aportar dades del 2015 i es va poder analitzar l’ evolució de necessitats i dels perfils dels usuaris atesos, en relació a indicadors que les entitats recullen de forma conjunta des de fa més de 13 anys

La trobada entre la Comissió VIH/Sida i exclusió social d’ECAS i el Director General de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Ramon Ruiz va ser la primera reunió formal per presentar la xarxa al nou Govern de la Generalitat. Ruiz va visitar ECAS acompanyat de Lluís Grande, subdirector general d’Anàlisi i Programació, i Mònica Ribes subdirectora general d’Atenció i Promoció de l’Autonomia Personal.

Per part d’ECAS hi van assisir la totalitat de directors de les Llar residències i Pisos de suport que funcionen a Catalunya. També va ser-hi present la presidenta de la Federació, Teresa Crespo, per aportar la missió global de l’entitat i la mirada transversalt d’actuació davant l’exclusió i les desigualtats socials, així com per donar suport a la feina especifica que la comissió desenvolupa dins del marc d’ECAS.

DSCF0375

Primer de tot es va poder explicar amb detall els diferents tipus de serveis que composen aquesta xarxa d’atenció, posant l’èmfasi en el model d’intervenció socieducativa i terapèutica que comparteixen les 11 organitzacions i que en coordinació amb el departament han permés que entiguin dins de la Cartera de Serveis Socials especialitzats, atenent aquest colectiu des de fa més de 25 anys.

També es van poder analitzar el resultat de l’explotació de les dades que recull la comissió des del 2003 i que deixen veure l’històric de com ha evolucionat el perfil de les persones ateses. Es va destacar:

  • les 343 persones ateses a la xarxa, tot garantint sostre, menjar, higiene, suport en la salut, acompanyament socioeducatiu i suport emocional.
  • la distribució per gèneres, que és molt estable: al voltant de 80% homes i un 20% de dones, en concordança amb les dades epidemiològiques del VIH/sida a Catalunya.
  • la mitjana d’estada al centres ha anat creixent fins als 16 mesos actuals.
  • la mitjana d’edat se situa ja prop dels 50 anys (dada amb una sostinguda tendència a alça) en correspondència amb la cronificació de la malaltia, un fet que comporta un envelliment notori de la població atesa.
  • la dada sobre la probable via de transmissió del VIH/sida -que històricament era d’entre el 80/90% per ús de drogues per via parenteral- al 2015 segueix sent majoritària però ha baixat fins el 70%. En canvi els possibles contagis per via sexual ja arriben al 30%.
  • el 94% estan solters, divorciats o vidus, davant d’un 6% que estan casats o tenen parella de fet. Clar indicador de la manca de xarxa afectiva i relacional.
  • el nombre de persones que arriben sense cap tipus d’ingrés econòmic ha pasat del 25% (al 2003) fins al 45% (2015), deixant palès que la precarietat econòmica s’ha endurit encara més per aquestes persones.
  • el nombre de persones ateses d’origen extranger ha passat de forma progressiva d’un 8% al 2003 fins gairebé el 40% al 2015.
  • i, finalment, dels molts indicadors a nivell de salut, discapacitat i seqüel·les, destacar la rellevancia de les incidències de malalties mentals dels usuaris.

 

gbrafic1

gbrafic2

A la reunió, finalment també es van plantejar els reptes principals de la xarxa per a aquesta legislatura i que són:

1) Consolidar el Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma (SAVA) a dins de la Cartera de Serveis del Departament, com una estrategia per optimitzar i fer sostenible aquesta xarxa.
2) Promoure la millora de la coordinació entre xarxes: salut mental, drogues, sociosanitaris, hospitals, serveis penitenciaris…
3) Donar continuitat al treball tècnic en coordinació amb el Departament que permeti avançar cap a la concertació d’aquests serveis, anticipant un futur marc d’acreditació.
4) Revisió de costos de les places i sostenibilitat econòmica dels serveis a futur.

DSCF0380

Com a Comissió VIH/sida i exclusió social valorem molt positivament la trobada i l’actitud d’escolta i voluntat de seguir treballant conjuntament expressada pel director general i el seu equip. Desitgem que aquesta bona coordinació permeti reduir les situacions de pobresa i exclusió.