Actualitat

06/03/2014

S’aprova l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH/Sida al Parlament de Catalunya

06032014_grup

Mijail Acosta, director de la Fundació Acollida i Esperança, compareix a la Comissió de Salut de la cambra catalana en nom de la Comissió de VIH/Sida i Exclusió Social d’ECAS en dia de l’aprovació de l’acord. 

El Parlament aprova per unanimitat donar suport a l’acord que referma el compromís històric de la cambra en la lluita contra la malatia i suposa un punt d’inflexió respecte a les polítiques de prevenció i atenció al VIH/Sida a Catalunya.

Dia històric, avui, per a les entitats del Comitè 1r de Desembre i de la Comissió de VIH/Sida i Exclusió Social de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) perquè el Parlament de Catalunya ha donat suport a l’“Acord Nacional per fer front a l’epidèmia del VIH/Sida i contra l’estigma relacionat” que afronta, per primera vegada, la lluita contra la malaltia de manera multisectorial, coordinada i organitzada i es compromet a vetllar per la sostenibilitat de les polítiques de prevenció i atenció, aconseguint un compromís explícit, real i desvinculat de les decisions de caire polític o econòmic. Aquest acord és fruit de l’esforç de la ciutadania i de les entitats que treballen en l’àmbit de la salut i el VIH/Sida i de la feina de diàleg del Comitè 1r de Desembre amb els partits polítics amb representació parlamentària durant el 2013.

Mijail Acosta, director de la Fundació Acollida i Esperança, ha parlat en nom de la Comissió de VIH/Sida i Exclusió Social d’ECAS posant l’atenció en les persones que ja tenen la malaltia i, a més a més, viuen en situacions d’exclusió social. La cronificació de la malaltia i el progressiu envelliment dels afectats ha comportat que les necessitats d’atenció siguin també cada vegada més grans. I també més complex el seu abordatge. A Catalunya es disposa d’una xarxa de llars residències i pisos de suport per a persones amb VIH/Sida i en situació d’exclusió social que estan funcionant des de fa més de 24 anys. De forma paral·lela a l’evolució de la malaltia i als avenços mèdics i farmacològics, aquests serveis que van néixer com a espais d’atenció social centrats en la cura i dignificació de l’etapa final de la vida, han esdevingut recursos que promouen la millora de la qualitat de vida, la promoció de l’autonomia personal i la inserció social i laboral, sempre que sigui possible.

IMG_6034

El document aprovat per la cambra catalana insta el govern a afrontar l’epidèmia del VIH a Catalunya, a impulsar un pacte social contra la discriminació de les persones amb el virus, a garantir que l’Agència de Salut Pública continuï dotant pressupostàriament les polítiques de lluita contra la malaltia, i a continuar garantint l’accés universal als tractaments antiretrovirals. El text també es compromet a crear un pla de treball i estudi del VIH i les infeccions de transmissió sexual, dins la Comissió de Salut, per poder tenir més elements per fer front a aquesta pandèmia.

Aquest acord, experiència pionera en tota Europa, és un dels pocs consensuats per tots els partits polítics presents al Parlament de Catalunya durant l’actual legislatura i resulta clau a l’hora de donar una resposta informada, eficaç i sensibilitzada davant els reptes que el tractament, la prevenció i la lluita contra l’estigma i discriminació associades amb el VIH/Sida comporten.

IMG_6043

L’acord arriba després que el passat 12 de febrer es va llegir al Ple del Parlament la “Declaració del Parlament de Catalunya per la qual referma el seu compromís històric d’afrontar l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i de lluitar contra l’estigma relacionat amb aquest virus”.

El text final de l’“Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat” es pot consultar al BOPC núm. 216 amb data 16 de desembre de 2013.