Actualitat

24/03/2014

La col·laboració entre el Convent i la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu de la Bisbal, exemple de bona praxis al Dia de la Teràpia Ocupacional

dia_to_2014_gran

El Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya tria aquesta experiència com a exemple de col·laboració entre entitats socials per evitar la dependència institucional de persones amb risc d’exclusió social.

El proper 25 d’abril se celebra el dia de la Teràpia Ocupacional i el Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya ho celebrarà amb una jornada de formació. El programa inclou la participació destacada de l’equip del Convent de la Bisbal, que explicaran què és i com funciona la col·laboració que mantenen amb la residència geriàtrica del municipi.

Sota el títol ‘La col·laboració entre entitats socials com a eina de prevenció de la dependència institucional’, Mireia Punsí -treballadora social de la residència geriàtrica Zoilo Feliu- i Dúnia Flores -terapeuta ocupacional al centre d’acollida Convent dels Franciscans- explicaran com va sorgir la iniciativa entre dues entitats d’acció social del mateix municipi que han decidit sumar esforços.

CIMG3389_retallat

D’una banda, el Convent dels Franciscans és un centre dedicat a l’atenció a les persones en risc d’exclusió social i VIH/Sida i, de l’altra, la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu, una residència assistida i centre de dia que atén a persones amb dependència, es van posar a treballar en un projecte social de voluntariat la primavera del 2013. A partir d’aquí es va crear un vincle de treball comunitari i es va veure que la interrelació entre els dos centres podia ser beneficiosa per les dues parts. Des de l’equip del Convent hi havia la necessitat d’ampliar les relacions amb recursos de la població per a poder fer un treball més complert i crear nous vincles per afavorir els processos d’inclusió social. I per a la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu va ser una oportunitat de potenciar el programa de voluntariat i millorar les relacions socials i intergeneracionals. Així doncs, voluntaris del Convent van cada setmana a fer activitats amb les persones grans com ara acompanyar-les a les sortides al mercat, jocs de taula, participar en activitats del centre i la comunitat, etc.

La col·laboració, model de com es poden crear sinèrgies per fer front a l’època de crisi i a la minva dels recursos institucionals, està funcionant molt bé i els dos equips es plantegen més endavant proposar noves activitats als voluntaris del Convent i també recollir dades a través d’enquestes de satisfacció dels participants, per portar a terme una investigació objectiva del projecte.

L’acte del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya se celebrarà el proper divendres dia 25 d’abril, a les 19:30h, a la seu del COTOC (C/ Vilapicina, 49, de Barcelona). L’entrada és gratuïta i és un acte obert a tothom.

Podeu consultar amb més detall la ponència que es presentarà el dia 25, aquí.