Actualitat

13/02/2014

La Fundació i el Comitè Primer de Desembre, presents al Parlament ahir durant la declaració institucional en què la cambra es compromet a impulsar un acord nacional per combatre el VIH/sida

Mijail Acosta, director de la Fundació Acollida i Esperança -i d’altres representants d’entitats integrants del Comitè Primer de Desembre- va ser ahir una de les persones presents a la tribuna del ple de Parlament en què es va llegir la declaració institucional prèvia a la signatura de l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat.

La declaració, llegida pel vicepresident segon, Lluís Maria Corominas, suposa un punt d’inflexió respecte a les polítiques de prevenció i atenció al VIH-sida i la lluita contra l’estigma i discriminació associades, ja que precedeix la signatura de l’acord, la qual tindrà lloc el dia 6 de març a la Comissió de Salut del Parlament. Aquest Acord Nacional és fruit de l’esforç de la ciutadania i de les entitats que treballen en l’àmbit de la salut i del VIH-sida i del diàleg propiciat pel Comitè Primer de Desembre al llarg de l’any 2013 amb els partits polítics amb representació parlamentària al voltant de les polítiques relacionades amb la pandèmia del VIH-sida a Catalunya.

12022014_public (2)

El text llegit al ple recull el compromís històric del Parlament per un acord que pretén ser un instrument basat en “l’experiència, l’expertesa i la història comuna” i orientat a “mantenir el lideratge de Catalunya i el seu teixit associatiu” en la lluita contra la sida. El Parlament considera “necessari” que l’acord inclogui, entre altres punts, la creació d’un pla de treball i estudi en el si de la comissió de salut; l’impuls d’un pacte social contra la discriminació de les persones que tenen el virus i l’elaboració d’un nou pla d’acció per reduir les desigualtats en salut.

Així mateix, la declaració demana afrontar la lluita contra la sida amb una “resposta multisectorial, coordinada i organitzada”, i recull l’adhesió del Parlament a la declaració de Dublín, un document amb més de trenta-tres compromisos relacionats amb la prevenció i el tractament del virus i l’atenció als malalts.

12022014 Decla (2)

*Fotografies cedides pel Parlament de Catalunya