Pare Josep Costa

El llegat del Pare Josep Costa

Tota una vida dedicada a les persones més vulnerables

La història del Pare Josep Costa

Franciscà dedicat a atendre a persones en exclusió social

Josep Costa Planagumà neix l’1 d’octubre de 1940, a Badalona. De petit estudia al Maristes de la mateixa ciutat, d’on és la seva família, i posterioment ingressa al seminari franciscà de Balaguer. Seguint amb la seva formació, arribarà al noviciat i finalment al Convent de Berga per completar els estudis de filosofia i teologia.

Va ser durant aquesta època d’estudis teològics que se li despertà la vocació missionera i el desig d’anar a Amèrica Latina. El 2 de desembre de 1967 és ordenat prevere i el desembre de 1969 arriba a Bolívia en la que serà una de les etapes més importants de la seva vida. Profundament impressionat per la pobresa extrema i pel sentit comunitari de la gent, decideix dedicar aquells anys a treballar per la justícia social.

Pare Josep Costa amb un company sacerdot de jove
Pare Josep Costa amb un malalt

L’ajuda a les persones malaltes de VIH/Sida en exclusió social

L’origen de la Fundació Acollida i Esperança

El 1983 torna a Barcelona per motius de salut, al Convent de Santaló, i un temps després es trasllada al Convent de Lleida. És durant aquesta època que sent la crida a ajudar les persones més desafavorides de la societat. En aquell moment la malaltia del VIH/Sida començava a causar estralls i moria molta gent al carrer, sola i en condicions duríssimes. En aquelles dates coneix Sor Genoveva Masip, a l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac a la Barceloneta, i coincideixen en els seus compromisos vitals: l’ajuda a les persones malaltes de VIH/Sida, excloses socialment, estigmatitzades i profundament soles. D’aquesta manera es proposen obrir un pis per acollir aquestes persones, oferir-les els àpats bàsics, un lloc on dormir i el compromís d’ajudar-les. Una família i comunitat amb qui conviure i, en definitiva, un lloc al món.

Entrevista La Contra de La Vanguardia