Actualidad

17/10/2024

Jornada de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la Pobresa

dia internacional per a l'erradicació de la pobresa 2024 taula tercer sector social de catalunya

Avui, 17 d’octubre, es commemora el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa i hem assistit a la jornada Territori i desigualtats: una vida digna depèn d’on vius? organitzada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya al Hub Social Barcelona.

Reduir la pobresa i les desigualtats territorials

L’acte ha comptat amb la participació de Mònica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Javier Silva i Pérez, diputat delegat de Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona.; Sònia Fuertes Ledesma, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, i Francina Alsina Canudas, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Tal com afirmen al seu web, actualment, gairebé el 25% de la població viu en situació de pobresa i exclusió:

Sabem que el lloc on vivim no és, en cap cas, neutre a l’hora d’exercir els drets i accedir a les polítiques públiques” ha afirmat la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, que apel·la al nou Govern i als partits a prioritzar les polítiques per reduir la pobresa i les desigualtats territorials.

La pobresa no és inevitable, és una decisió política i cal fermesa i responsabilitat per posar fi a aquesta precarietat indigna de mantenir com a societat” – reclamava la Francina Alsina. 

«El mapa de desigualtats mostra com el lloc de residència afecta les persones i la seva esperança de vida. Hi ha diferències entre barris, entre zones rurals i urbanes, entre l’interior i el litoral. La pobresa no és inevitable. Cal aplicar polítiques efectives i enfocades a l’arrel del problema i reivindicar que la inversió social no és una despesa. L’ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania és un pas ferm cap a aquesta direcció» ha assegurat Martínez Bravo a la benvinguda institucional.

Sobre les desigualtats socials i territorials també n’ha fet referència en Javier Silva: «la pobresa i l’exclusió social s’incrementa un 45% en les zones urbanes i dins les mateixes ciutats hi ha fronteres, amb barris amb dobles velocitats. El nostre deure és continuar treballant per tenir una vida lliure de pobresa en totes les dimensions i àmbits en tots els barris i ciutats» i la Sònia Fuertes ha afegit: «necessitem més flexibilitat perquè el risc sempre serà fer respostes reactives, a curt termini i com a molt a mitjà termini, i així és molt difícil transformar la realitat«.

Habitatge digne i assequible, garantia d’ingressos mínims i ocupació de qualitat han sigut alguns dels reclams principals

A la jornada, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social ha exposat algunes de les seves prioritats socials en aquests tres àmbits; ingressos mínims, habitatge i ocupació, que formen part de les demandes del sector en el marc de la negociació dels pressupostos de 2025. A més, s’ha dut a terme una taula rodona amb representants de diferents entitats socials: 

Manifest de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya 2024

Finalment, i per concloure l’acte, s’ha llegit el Manifest 2024 de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya que pots llegir a continuació: